hoofdstuk 4

ROTZAKKEN

invloed van micro-organismen op de hersenen

staande vertaling
Cees de Gast kleurenlitho: titel ‘staande vertaling’, formaat 46 x 40 cm., oplage 25 exemplaren

Hoofdstuk 4
Epilepsie‘.
Epilepsie, wat is dat nou precies? Het komt voor in vele vormen. Er is bij epileptische patiënten sprake van het meestal plotseling ontstaan van lichte aanvallen tot zeer zware aanvallen. We zien absences, het eventjes afwezig zijn, het plotseling omvallen, het schudden en shaken, soms ook bewusteloosheid. Het kan allemaal.  Verlammingsverschijnselen komen soms ook voor. Maar het is zeker geen straf van God. Het is gewoon een ‘missing link’ in de hersenen, een vorm van kortsluiting. Het was Hippocrates van Kos, die leefde van circa 460 voor Christus tot circa 375 voor Christus, die ontdekte dat ziekten in het algemeen niet kunnen worden gezien als een demonische aandoening, zoals men in zijn tijd dacht. 

‘Agressie’.
Een aanval komt minstens één keer per drie weken voor. Als we zien dat de agressieve kant naar boven komt, weten we dat we de komende weken in spanning gaan leven en op onze hoede moeten zijn. Af en toe loopt de kwaadheid zo heftig op, dat een van de dochters een aantal dagen naar haar oma vlucht. Het komt ook voor dat ze naar een vriendin kan gaan. Ze kan bij beiden af en toe een paar dagen en nachten blijven. Voordat ze naar huis komt, volgt nog even overleg. Als de agressie wat geluwd is en de kust weer veilig wordt, komt ze schoorvoetend terug naar huis.

‘Lachen’.
Het gaat er soms ook anders aan toe. Bij het ontwaken (zo zal ik het bijkomen na de bewusteloosheid maar een keer noemen) is Cees één grote stralende lach. Alles is mooi, alles is goed en de pret kan niet op. Hij is dan uitbundig in een ja-stemming en kan niets anders dan alleen maar lachen en ‘ja, ja, ja’ zeggen. Dan stel ik gauw onze dochters voor om te vragen of zij van hem ieder vijfentwintig gulden krijgen. Een vijfvoudig ja klinkt vrolijk, uit volle borst. Het is dolle pret. 

info: anskreb@ziggo.nl