PUIK nieuws

ANS KREBBEKS VAN MAKELAAR NAAR… SCHRIJVER

Ans begon in 1983 een makelaarskantoor op de Rijksweg 12 in Reuver en eindigde in 2014 op de Rijksweg 39a. Toen het kantoor een nieuwe eigenaar kreeg, bleef Ans nog een paar jaar doorwerken als parttimer. Daarna nam ze even de tijd om e.e.a. op een rijtje te zetten. Na een lange periode van werken nu lekker vrij zijn en niks doen? Dat ligt niet in haar aard. En een ander leven werd het. Een goed idee werd geboren.
Ans: “Toen ik tijdens de organisatie van het jaarlijkse ‘Beesel Creatief’ meewerkte, zei een goede vriend: “Waarom ga je niet met de kunst van Cees daar staan, i.p.v. achter de kassa te werken?” Goed idee, maar om daar effe zomaar met een paar grafische werken te gaan staan, was voor mij onvoldoende bevredigend. Dus ben ik eerst alle werkstukken van hem gaan categoriseren! Dat resulteerde in een klein boek over zijn kunst, zijn leven. Een catalogus met een beperkt overzicht van zijn werken. Daarna heb ik in een deel van ons huis een galerie ingericht met wisselend werk. Geen nieuwe werken want Cees kan door zijn handicap moeilijk gedachten coördineren. De galerie is gevestigd in de fabriek, Rijksweg 12 in Reuver.

Werken en leven
Het echtpaar Cees de Gast en Ans Krebbeks kochten in 1982 een groot gedeelte van de voormalige “Colbertsfabriek”. In die fabriek moest gewoond, gewerkt en geleefd worden. Goed plan! Het werd bouwen, verbouwen en opknappen. Zo kon het werken, wonen en leven ter plaatse beginnen. Naast een kunstafdeling met atelier, tekenschool en expositieruimte, tevens makelaarskantoor, was er nog voldoende ruimte over om te kunnen leven als echtpaar met twee kinderen.

Tussen 1982 en 1990 werd door Cees ijverig aan en met de kunst gewerkt. Naast het maken van eigen werken, het opstarten van een teken- en schilderschool, werd ook een ruime expositieruimte geëxploiteerd. Een aantal keren per jaar werd een nieuwe tentoonstelling verzorgd. Het zeer ijverige leven van Cees werd in 1990 abrupt doorbroken. Een Meningokokken bacterie zorgde er voor dat bij hem op 47 jarige leeftijd lichaam en geest zo werden aangetast, dat zorg de plaats innam van de kunst. Jammer, de door hem gemaakte kunst bleef toen ruim 25 jaar onaangeroerd liggen. Mede daardoor is na zo’n lange tijd het idee voor de catalogus geboren.

De catalogus:
Titel: ‘CEES DE GAST, de graficus herontdekt’: 48 blz. waarin opgenomen 53 grafische afbeeldingen van Cees. De tekst is van Ans Krebbeks, drukwerk Rekafa uit Venlo, grafische werken van Cees de Gast, fotografie van Wim van Gardingen. Terugkijkend was het tijd om e.e.a. in een boek vast te leggen. Dat werd:
‘Rotzakken, de invloed van micro-organismen op de hersenen’.
Het is een boek waarin beschreven wordt hoe groot de beschadiging kan zijn als iemand door Meningokokken getroffen wordt. En Cees werd getroffen. Een tekenbeet? Beschreven wordt hoe hij na de ziekte functioneerde. Veranderingen in het denkpatroon en grote vragen voor de omgeving. Kan hij nog leven zoals voorheen? Hoe gaat hij verder met zijn kunst, met zijn tekenschool? Hoe ga je met een patiënt om, nadat twee ROTZAKKEN (een virus en een bacterie) een behoorlijke schade berokkend hebben? Daarnaast is er het gezin. Wie is nog de vader van de kinderen? Hoe is de man – vrouw relatie? Krijgen we dan ook nog te maken met 24-uurs mantelzorg: gaat het allemaal lukken? Het komt gewoon op je pad en je gaat er voor. Het wordt lachen, schuddebuiken met krullende tenen, epilepsie, agressie, angst, af en toe kom je in de meest vreemde situaties terecht. | Auteur Ans Krebbeks. | De 2e druk is in de maak. | Catalogus en boek zijn via Ans verkrijgbaar. Informatie:
anskreb@ziggo.nl / www.rotzakken.eu / www.ceesdegast.nl

Expositie: op woensdagmiddag en vrijdagmiddag van 12.00 tot 17.00 uur kunt u gewoon binnenlopen, of maak een afspraak: 06-50600664.
Klik hier om je gratis in te schrijven voor Puik | Deel deze pagina