-PERSBERICHT-
Boek ‘Rotzakken’ beschrijft leven met meningokokken B
Hoe het leven van kunstenaar Cees de Gast binnen een paar dagen compleet veranderde
REUVER, december 2019 – Vorige maand verscheen de 2e druk van het boek ‘Rotzakken, invloed van micro-organismen op de hersenen’ van Ans Krebbeks. Een indringend, waargebeurd verhaal over een jonge man, een kunstenaar die op zijn 47e getroffen wordt door meningokokken. Het boek vertelt treffend, maar ook met een behoorlijke dosis humor, hoe een kleine bacterie een leven totaal op zijn kop kan zetten.
Over ‘Rotzakken’ en Cees de kunstenaar
De hoofdpersoon Cees de Gast, die in dit boek tijdens en na zijn ziekte wordt gevolgd, is een jonge man van 47 jaar, als hij getroffen wordt door de ernstige virusinfectie meningokokken B. Een teek is de boosdoener, aldus een Duitse viroloog. In ‘Rotzakken’ worden de drie maanden ziekenhuis in dagboekvorm beschreven. Naast de tijd in het ziekenhuis wordt er teruggekeken op zijn leven voor en na de aanval.
Schrijfster Ans Krebbeks, de vrouw van Cees, vertelt: “In dit boek beschrijf ik zijn ziekteproces, zijn andere belevingswereld en hoe ons leven totaal op zijn kop werd gezet. Al vanaf het eerste moment waarop de ziekte toesloeg. Het gewone leven is in één keer weg. Toen Cees uit zijn coma ontwaakte, zei de arts: ‘Mevrouw, u heeft twee dochters, dus u weet wat een baby is. Daar ligt een baby van 47 jaar.’ Het is bijna niet voor te stellen, maar het was zo.”
Cees was een begaafd kunstenaar en zeer bedreven in de lithografische kunst. Ieder hoofdstuk in het boek begint dan ook met een ets van Cees. Hij begon bekendheid te krijgen in de kunstwereld, nam op diverse plaatsen deel aan exposities, werd bewonderd om zijn kundige kennis bij het lesgeven en had een eigen teken- en schilderschool. Hij was dagelijks in zijn atelier. “Totdat twee kleine rotzakken, een bacterie en een virus, de macht over het lichaam en de geest van Cees namen. Ik breek nog als ik herbeleef wat er tijdens de begeleiding in de medische wereld gebeurde en nog steeds gebeurt. Er is niet alleen een patiënt, maar er zijn ook verzorgers. En die mogen soms niet bij het ziekteproces betrokken worden. Althans, dat overkwam mij. Dat de privacywet streng wordt toegepast is logisch, maar het zorgt voor een groot gemis bij de verzorging van de patiënt.”
Industrieel erfgoed
Ans kijkt ook terug op een bijzonder leven, dat nu nog steeds bol staat van respect voor de architectuur van de oude fabriek waarin ze intussen meer dan 35 jaar wonen en werken. “In 1982 was dat bijzonder! Maar we kijken vooral terug op het oeuvre van Cees. Wat heeft die man in een korte periode veel werk verzet, enthousiast als hij was in zijn kunstzinnige leven. We genieten nu dagelijks van al dat moois wat we rondom ons zien. Dat is nu het belangrijkste: veel respect en bewondering voor zijn werk en ervan genieten.”
Over Ans Krebbeks
Ans, 74 jaar, was een groot gedeelte van haar leven makelaar. Tegenwoordig runt ze vanuit de fabriek een expositieruimte waar de kunst van Cees tentoongesteld wordt. Eerder schreef ze al het boek ‘Cees de Gast, de graficus herontdekt’, dat voornamelijk uit afdrukken van zijnkunstwerken bestaat. Op advies van een goede vriend schreef Ans in 2018 het boek ‘Rotzakken’. De 2e druk van ‘Rotzakken’ kan besteld worden via www.rotzakken.eu, via www.boekenbestellen.nl en www.bol.com.