Vrijdagmiddag column 3 juli 2020

De column van 26 juni 2020 eindigde als volgt:
De doctoren vertellen ons: De infectie zal waarschijnlijk een gevolg zijn van een tekenbeet. Van een Duitse viroloog die ik tijdens deze dagen als klant heb, verneem ik dat dit wel zeker van een tekenbeet komt.

Column 3 juli 2020 uit het boek ROTZAKKEN, HOOFDSTUK 3

In Nederland is dan nog niet bekend dat een teek een Meningitis kan veroorzaken. In Midden-Europa is daar wel veel meer over bekend. Een teek? Het zou zo maar kunnen! We zijn in de zomer van 1989 een tijd in Polen geweest en hebben daar op diverse plaatsen een paar dagen op bosrijke campings gekampeerd. Teken in bossen, ze komen elke zomer weer terecht op menselijke lichamen.
Door de epileptische aanval en na de comateuze toestand functioneren de ingewanden en organen niet goed meer. De leverfunctie, de nieren, darmen, longen enzovoort, ze liggen allemaal zo goed als stil. Bij het aansluiten van infusen ontstaan enorme problemen. Overal waar de naald voor een infuus wordt ingestoken ontstaan ontstekingen. Dat komt door de bacteriële infectie in het bloed. Het zal uitdraaien op wonden op handen, voeten en armen. Telkens gaat het binnen een paar dagen mis.

Achter de schermen: Thuis is er ook nog.
We willen weten wat die virusinfectie met Meningococcen en die Encefalitis allemaal inhoudt en zoeken het thuis op diverse internetpagina’s direct op. Waar zijn we aan toe? Wat kunnen we verwachten? Volgens gegevens, die we via de website van de Hersenstichting en overige sites vinden, wordt Meningitis en Sepsis als volgt weergegeven: Meningitis is een ontsteking van het bekledende weefsel van de hersenen, de hersenvliezen. Meestal veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie. Sepsis is een infectie van het bloed door bacteriën. Meningitis en Sepsis zijn afzonderlijke aandoeningen. Maar de meest voorkomende oorzaak van bacteriële Meningitis (de meningokok) veroorzaakt naast een Meningitis ook een Sepsis. Dat zou dan een hersenontsteking moeten zijn. Encefalitis is dus een ontsteking in het hersenweefsel. Voor ons klinkt het zo ongeveer hetzelfde. Bij Encefalitis zijn ook vaak de hersenvliezen ontstoken. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kunnen de volgende symptomen voorkomen: koorts, hoofdpijn, slaperigheid, braken en eventueel een lichte stijfheid in de nek. Een Meningokok is een bacterie die zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen bevindt. Deze bacterie veroorzaakt meestal geen ziekteverschijnselen, maar is wel van mens op mens overdraagbaar. Het komt zelden voor dat deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel terecht komt. Als dit dan wel gebeurt kan dat wel ernstige ziektebeelden geven zoals bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking.

Zo nu weten we het wel. We hebben het een en ander ontdekt om over na te denken. Zou dan toch zo’n teek de veroorzaker kunnen zijn?
En dan die baby van 47 jaar? Al snel wordt duidelijk, wat dit betekent. Het blijkt dat deze grote baby, deze volwassen man, niets weet, dat hij niets alleen kan en daarnaast ook niets begrijpt. Het is echt zo, net zoals bij een baby zal hij alles opnieuw moeten leren. Onbegrijpelijk voor ons om dat aan te zien en mee te moeten maken. Hij weet niet dat hij moet eten. Een boterham in zijn hand blijft hij aanstaren. “Dat ding wat is dat? Wat betekent dat?” Vraagt hij.
Als wij hem dan vertellen dat hij eten in zijn hand heeft, een boterham, moeten we duidelijk maken dat hij daarvan moet eten, een hap eruit halen en kauwen en doorslikken. Net zoals een baby is hij absoluut niet zindelijk, hij weet niet eens hoe het allemaal werkt en wat hij zou moeten doen en laat gewoon alles lopen.
Toch, er komt dan wel heel langzaam verbetering. In het begin is dat nog nauwelijks te merken. Elk stukje vooruitgang zien wij wel als winst, geweldig toch? Misschien komt er over een poosje wel weer een echte vader en echtgenoot tevoorschijn.
Maar hoe stom het ook klinkt, plotseling blijkt dat het nog kan verergeren. Er komt dan ook een longontsteking bij. De koorts blijft hoog 40 graden. De luchtwegen worden diverse keren leeggepompt. Er komen specialisten bij, een longarts en een internist. Ze laten longfoto’s maken. We horen dat het stervensgevaar nog lang niet geweken is. Intussen wordt dan wel begonnen met een lichaamstraining om trombose te voorkomen. Een fysio-therapeutische behandeling, er volgen dagelijkse oefeningen.
Dan wordt in de Staatscourant gepubliceerd dat in onze gemeente een geval van infectieziekte als bedoeld in de ‘Wet Bestrijding Infectieziekten en Opsporing Ziekteoorzaken’ voor komt. Deze publicatie vindt plaats onder de volgende noemer: ‘Meningococcen-sepsis’.

Reageren? Informatie? anskreb@ziggo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *