Vrijdagmiddag column 20 november 2020

De vrijdagmiddag columns begonnen op 5 juni 2020 met gedeelten uit de tekst van hoofdstuk 3 van het boek ‘ROTZAKKEN, invloed van micro-organismen op de hersenen’. In dit hoofdstuk is de tekst verwerkt vanuit een dagboek. Een aantal weken zullen in dit blog korte inleidingen van overige hoofdstukken uit het boek worden gepubliceerd. Vandaag een klein stukje uit het begin van hoofdstuk 7:

Hoofdstuk 7

Baarlo

Titel: Reis der Letteren, kleurenets,

Alles waar Cees na zijn thuiskomst uit het ziekenhuis mee te maken kreeg, lijkt wel door elkaar te lopen. Dat is ook zo en geldt natuurlijk ook voor ons. Tussen de vele aanvallen, tussen de bezoeken en opnames aan en in het Epileptische Centrum, tussen de stemmingswisselingen, wordt dan in 1990 ook nog een dagopvang in Baarlo geregeld. Een positieve oplossing. ‘Het komt gewoon zoals het komt’. Toch?
De behandelende psychiater heeft na het ontslag van Cees uit het ziekenhuis lang gezocht naar een goede oplossing voor het plaatsen in een geschikte omgeving. Hij zocht naar een passende opvang of instelling waar hij kon worden ondergebracht. Met veel geduld zocht hij stad en land af. Na een behoorlijk aantal maanden zoeken is besloten om Cees drie dagen in een dagopvang te plaatsen. Ter lering voor hem, tevens ter ontlasting van ons gezin. Cees was in die tussentijd gewoon vierentwintig uur onder toezicht van mij en onze dochters. Het wordt ‘Activiteitencentrum de Maashorst’ in Baarlo. Cees zal daar worden opgevangen, hij kan dan ook begeleid worden in een soort bezigheidstherapie. En dan hiep hoi: er is daar ook een ‘CREATIEVE’, een ruimte waar kunstzinnige activiteiten plaats vinden. Dat is voor hem ontzettend belangrijk. We gaan eens kijken en hebben een paar gesprekken met begeleiders en met een maatschappelijk werker. Er wordt afgesproken dat Cees op maandag, woensdag en op vrijdag hele dagen naar Baarlo zal gaan. ‘s Morgens komt er speciaal vervoer tot aan onze voordeur. Alles is prima geregeld. Hij wordt dan afgehaald en aan het einde van de middag wordt hij tot aan de deur weer teruggebracht. Onder begeleiding gaat Cees weer kunstwerken maken. De creativiteit, het ontwerpen, zijn kunstzinnige uitingen, het zit er bij hem nog perfect in. Dit gedeelte in de hersenen is niet aangetast. Het is goed te zien aan de bijzondere kunstwerken die hij daar ontwerpt. Gelukkig, het gedeelte van de hersenen waar de ontwikkeling in creatieve zin zit, is dus intact. De beschadiging zit immers in de linkerhersenhelft, creativiteit zit in het rechter gedeelte. Hij moet wel geholpen worden bij de praktische uitvoering. Er wordt hem uitgelegd hoe hij met allerlei gereedschappen kan omgaan.  

Rotzakken: te koop via: 
www.bol.com.nl
www.probook.nl 
in de expositieruimte: Rijksweg 12 te Reuver 

reageren: anskreb@ziggo.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *