Vrijdagmiddag column 27 november 2020

Coronatijd 

Het Coronavirus vraagt iedere dag onze volledige aandacht. We moeten oppassen, afstand houden: 1,5 meter, een mondkapje dragen. We willen zo snel mogelijk kunnen beschikken over antistoffen. Komt er wel snel een vaccin? Kunnen we dit vaccin dan wel vertrouwen? Zou het in voldoende mate helpen? Omdat de bevolking dagelijks geconfronteerd wordt  met zoveel negatieve berichten over dat stomme virus, vergeten we vaak dat er nog andere zeer gevaarlijke virussen zijn. Tot we horen dat er inmiddels nog mensen dood gaan nadat een virus of een bacterie een ernstige ziekte veroorzaakt. Ook nu in die Coronatijd hoor je dat mensen sterven aan een infectie in de hersenen of in de hersenvliezen. Lees bijvoorbeeld het bericht van de hersenstichting op hun site: Een virus kan ook leiden tot een ontsteking van het hersenweefsel zelf. Dit is een ernstige ziekte. Hierbij komen patiënten met klachten van epilepsieaanvallen, koorts en gedragsveranderingen of zelfs in coma op de Spoedeisende hulp. Zo’n hersenontsteking (encefalitis) is een ernstige ziekte die kan leiden tot hersenschade en overlijden.
Vandaag in de vrijdagmiddag column geen gedeelte uit het boek ROTZAKKEN maar een stukje uit het gepubliceerde persbericht naar aanleiding van de verschijning van het boek.  

PERSBERICHT
Boek ‘Rotzakken’ beschrijft leven met meningokokken B.
Hoe het leven van een kunstenaar binnen een paar dagen compleet veranderde.
Vorig jaar in december verscheen de 2e druk van het boek ‘Rotzakken, invloed van micro-organismen op de hersenen’ van Ans Krebbeks. Een indringend, waargebeurd verhaal over een jonge man, een kunstenaar die op zijn 47e
getroffen wordt door meningokokken. Het boek vertelt treffend, maar ook met een
behoorlijke dosis humor, hoe een kleine bacterie een leven totaal op zijn kop kan zetten. Over ‘Rotzakken’: De hoofdpersoon die in dit boek tijdens en na zijn ziekte wordt gevolgd, is een nog jonge man van 47 jaar, als hij getroffen wordt door de ernstige virusinfectie meningokokken B. Een teek is de boosdoener, aldus een Duitse viroloog. In ‘Rotzakken’ worden de drie maanden ziekenhuis in dagboekvorm beschreven. Naast de tijd in het ziekenhuis wordt er teruggekeken op zijn leven voor en na de aanval. Schrijfster Ans Krebbeks,  vertelt: “In dit boek beschrijf ik zijn ziekteproces, zijn andere belevingswereld en hoe ons leven totaal op zijn kop werd gezet. Al vanaf het eerste moment waarop de ziekte toesloeg. Het gewone leven is in één keer weg. Toen de zieke uit zijn coma ontwaakte, zei de neuroloog: ‘Mevrouw, u heeft twee kinderen, dus u weet wat een baby is. Daar ligt een baby van 47 jaar.’ Het is bijna niet voor te stellen, maar het was zo.”
Het leven van een begaafd kunstenaar is plotsklaps ten einde. Twee kleine rotzakken, een bacterie en een virus, pakken gewoon samen de macht over een de macht over een menselijk lichaam. En daarbij staat dan de medische machteloos. Corona, een virus, een ROTZAK. Gelukkig worden door het meningokokkenvirus minder mensen getroffen. Maar dat een virus en een bacterie terecht ROTZAKKEN worden genoemd mag wel duidelijk zijn. 

Rotzakken: te koop via: 
www.bol.com.nl
www.probook.nl 
in de expositieruimte: Rijksweg 12 te Reuver 

reageren: anskreb@ziggo.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *