Vrijdagmiddag column 22 januari 2021

Jammer toch, de expositieruimte aan de Rijksweg 12 te Reuver blijft gesloten vanwege de regelgeving omtrent het Coronavirus.

Nieuws over de kunst van Cees de Gast blijft zeker aan bod komen.
Maar er is extra nieuws:

Er gaat wat gebeuren met en in de bekende fabriek langs de Rijksweg, midden in het centrum van Reuver. Op de te koop borden aan de gevel staat nu de tekst ‘verkocht onder voorbehoud.’ De eigenaren Cees de Gast en Ans Krebbeks verkopen de eigendom aan nieuwe bewoners. Hun leeftijd speelt daarbij een grote rol. “We verlaten dit pand wel met pijn in ons hart.” Vanaf 1982 hebben we daar gewoond en gewerkt. Aan dat unieke ‘wonen en werken’ komt nu dus een einde. Iets wat zo uniek is gewoon achter je laten!

We kijken terug in de geschiedenis van dit mooie pand:

In 1918 werd het eerste en grootste gedeelte van de fabriek gebouwd door  ‘De Naamlooze Vennootschap Roltabakfabriek Kentucky’. Het doel was: ‘het aankoopen van grondstoffen en het fabriceeren en verkoopen van roltabak.’ Volgens de Nieuwe Koerier was de heer H. Hilgers de exploitant van de roltabakfabriek. Het bestuur van de Vennootschap werd opgedragen aan een directeur en een adjunct-directeur. De adjunct-directeur was de heer E. van Kesteren de Rimbourg, zonder beroep, te Amby . Naast het bestuur werden twee commissarissen benoemd. De heer K. Frische, koopman te Roermond en de heer E. Lienaerts, candidaat notaris te Merkelbeek. Het eerste gedeelte van de huidige fabriek kon gebouwd worden doordat de Vennootschap in 1914 een klein pand kocht langs de Rijksweg in Reuver. Een ‘stal en tuin’ op 700 vierkante meter grond. Dit gebouw kon nauwelijks een fabriek genoemd worden. De totale oppervlakte van het gebouwde was slechts 34 vierkante meter. In 1915 werd ‘DE FABRIEK’ vergroot tot een totale oppervlakte van 79 m vierkante meter. Veel te klein dus voor het doel. In 1917 werd een sloopvergunning afgegeven. De toen bestaande opstallen werden tot de grond toe afgebroken. In 1918 werd nieuw gebouwd. De nieuw bebouwde oppervlakte bedroeg 298 vierkante meter.
Wordt vervolgd…

In de expositieruimte te zien:

Beweging
Titel: ‘Beweging’ Linosnede in kleurendruk, oplage 10,  formaat 33 x 24 cm.   

Tijdens de lock-down geven wij 20% korting op de kunstwerken van Cees de Gast.

reageren: anskreb@ziggo.nl

prijzen/inlichtingen www.ceesdegast.nl
www.rotzakken.eu 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *