Vrijdagmiddag column 5 februari 2021

Dat er wat gaat gebeuren met en in de bekende fabriek langs de Rijksweg, midden in het centrum van Reuver, heb ik al bekend gemaakt. Gedurende de lange tijd dat ik daar mocht wonen en werken, heb ik e.e.a. uitgezocht over de geschiedenis van het bouwwerk. Vandaag een 3e deel van de historie:

De familie Kreijkamp had reeds vanaf 1845 een pruimtabaksfabriek in Steyl. Destijds een zeer florerend bedrijf. Er mocht uitgebreid en gebouwd worden. In de 20er jaren van de vorige eeuw werd de fabriek in Steyl uitgebreid en er kwam een fabriek in Kaldenkirchen bij. Begin 1900 werd ook in opdracht van Petrus Kreijkamp villa Elise in Steyl gebouwd. Vermoedelijk voor zijn dochter Elise die de eenentwintig jarige leeftijd bereikte. Zo te zien ging het dus erg goed met al die tabak. Tot 1929. Uit de Kadastrale gegevens blijkt dat in 1929 een nieuw bedrijf eigenaar werd van de fabriek aan de Rijksweg in Reuver. Deze nieuwe eigenaar, een heel ander soort bedrijf, was de NV Venlosche Bierbrouwerij ‘KLOSTERBRAU’ uit Venlo. Deze bierbrouwerij was ook één van de NV’s van de familie Berger. Voor zover bekend werd in de fabriek in Reuver geen bier gebrouwen. Er zou wel boterkleursel gemaakt zijn. Rond 1930 mocht de familie Muller een poos in de fabriek wonen (en wellicht ook als kapper werken?) tot de huidige woning en kapsalon aan de Rijksweg gereed was voor bewoning. De huurprijs destijds was fl. 30,00 per maand. Tot 1941 bleef de NV Venlosche Bierbrouwerij ‘KLOSTERBRAU’ wel eigenaar van de fabriek. Maar in de 30er jaren werd de Belfeldse ondernemer Johann Colberts de nieuwe gebruiker. Vanaf toen werden er matrassen en stalen ledikanten gemaakt in Reuver.

Aankondiging: Johann Colberts, telef. 11 Belfeld (Limburg) FABRIEK VAN SPIRAALSPRINGVEERMATRASSEN EN NETMATRASSEN.

Prijslijst: Ledikant No. 15

                       Spiraalmatras     Gezondheidsmatras
                                                             Jumbo 1
80 cM.            f   6,75                      f.  8,50
90 cM.            f.  7,50                      f.  9,50
120 cM.          f. 10,00                     f. 12,00  

Een neef van Johann Colberts kwam bij zijn oom in dienst. Het echtpaar Colberts had geen kinderen. Die neef Jan Simons heeft de bedden en matrassenfabriek van zijn oom overgenomen, deels uit de erfenis. Het fabriekspand bleef nog lange tijd in handen van de genoemde Bierbrouwerij.
Wordt vervolgd…

Kracht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie: anskreb@ziggo.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *