Wekelijkse vrijdagmiddag column

Vrijdagmiddag column 5 juni 2020 

De komende weken zal elke vrijdag omstreeks 13 uur een uitgelichte column verschijnen. Uit het boek ROTZAKKEN is gekozen om van hoofdstuk 3 steeds een aanvullend gedeelte te publiceren.

Dagboek: 3 maanden ziekenhuis.

 

Grafiek van Cees de Gast‘massa verlaten’, kleurenets, 1980
formaat 30 x 18 cm oplage 3 exemplaren

 

Het is maandagmorgen. We gaan druk aan de slag. De kinderen moeten naar school. Ik heb mijn werk, moet naar klanten en voor de zieke komt er een tekengroep. Omdat hij gisterenavond zo’n hoge koorts had leg ik hem uit dat hij beter in bed kan blijven liggen en dat ik de tijd wel in de gaten houd. Het eerste wat ik deze morgen doe is de huisarts bellen.
Omdat hij weet dat er vanmiddag een tekengroep komt, stapt de zieke toch zelf uit bed. De leerlingen zullen vanmiddag om 14:00 uur komen. Dan staat hij, doodziek als hij is, voor de kast om de kleding te pakken, die hij aan zou willen doen. Dan blijkt meteen dat hij overal bij geholpen moet worden. Hij weet dat hij iets moet aantrekken, maar vindt niet eens de geschikte kleding, terwijl die gewoon voor hem ligt. 


Als ik vraag of hij liever niet eerst wil douchen vraagt hij: “Douchen, wat is dat?”
Ik neem hem mee en was hem dan onder de douche, trek hem schoon ondergoed aan. Vervolgens breng ik hem met een smoesje weer naar bed. Voordat we het bed bereiken moet hij weer een schone onderbroek aan. Het lijkt er op dat hij alles gewoon laat lopen, ‘zoiets heb ik nog nooit meegemaakt’. Als hij in bed ligt, gaat dit zo door. Ik blijf dus maar verschonen. Laat hem vervolgens regelmatig drinken, terwijl ik dat doe moet ik hem steeds rechtop zetten en als hij helemaal recht zit, begrijpt hij niet dat hij na het drinken weer moet gaan liggen. Soms valt hij vanzelf weer om.
Vroeg in de middag komt de huisarts.
We hebben intussen een tweede zieke. Een van de dochters is ook ziek en braakt de hele tijd. Eerst wordt zij onderzocht. Buikgriep! De arts probeert mij gerust te stellen maar ik ben heel zeker erg ongerust. Gaat zij haar vader achterna? Die is intussen niet meer aanspreekbaar, maar wat er met hem precies aan de hand is, weten we niet. Ook de huisarts krijgt geen contact met hem.
reageren? anskreb@ziggo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *